• Coronavirus: huidige maatregelen voor de sportactiviteiten in Nederland

  Minister Ernst Kuipers van VWS heeft dinsdag 15 februari aangekondigd stapsgewijs verdere ruimte te bieden voor publiek en horeca op sportaccommodaties. Tot 18 februari gelden voor de sport de huidige maatregelen en vanaf 18 en 25 februari komt er meer ruimte voor publiek en horeca op sportaccommodaties.

  Per vrijdag 18 februari kan de horeca op sportaccommodaties open tot 01.00 uur en blijft het coronatoegangsbewijs (CTB) gelden waar het nu ook getoond moet worden. Binnen is een bezoekersnorm, placering, het dragen van mondkapjes en de 1,5 meter afstandsregel niet meer verplicht. Op plekken met meer dan 500 mensen binnen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing wel verplicht.

  Op 25 februari gelden overal de normale openingstijden en vervalt ook de CTB-plicht op plaatsen waar minder dan 500 mensen bijeen zijn. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien.

  Tot 18 februari geldt onderstaande:

  Competities kunnen worden hervat, publiek is onder voorwaarden weer welkom is en de horeca op sportaccommodaties mag, ook onder voorwaarden, open tot 22.00 uur ’s avonds. 

  De anderhalve meter afstandsregel blijft wel van kracht waar die de sportbeoefening niet in de weg staat en geldt ook voor en na het sporten.

  Publiek

  Het publiek moet die afstandsregel eveneens in acht nemen: als het publiek een vaste zitplaats heeft, mag een locatie zoveel plaatsen benutten als kan met de 1,5-meter-regel. En binnen maximaal 1.250 bezoekers hebben. Publiek moet om uiterlijk 22.00 uur de sportaccommodatie weer verlaten.

  Coronatoegangsbewijs en mondkapjes

  Voor de binnensport is vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs vereist, bij de buitensport geldt dat voor de voorzieningen binnen. Er zijn uitzonderingen voor vrijwilligers en mensen die beroepsmatig op sportaccommodaties aanwezig moeten zijn. Mondkapjes zijn verplicht voor personen vanaf 13 jaar op binnensportlocaties, behalve tijdens het sporten, en voor binnenfaciliteiten van buitensportlocaties. Check alle regels voor de sport op de website van de Rijksoverheid.

  Horeca van sportaccommodaties

  In de horeca van de sportaccommodaties gelden de algemene horecaregels, waaronder de verplichting van een coronatoegangsbewijs vanaf 18 jaar, verplichte zitplaatsen, anderhalve meter afstand en een mondkapje bij verplaatsing.

  Het blijft bij de sportbeoefening belangrijk dat de hygiënevoorschriften van het RIVM zoveel mogelijk worden nageleefd. Daarnaast moet worden voldaan aan de richtlijnen dat je thuisblijft als je ziek of verkouden bent of als iemand uit jouw huishouden positief op het coronavirus is getest.