*Historie

november 28th, 2013 Reageer Ga naar reacties

vosta30

Foto gemaakt in 1935 van het eerste elftal voor de wedstrijd
De Zweef-Vosta 3-3.

Uit: uitgave jubileumnummer Vosta

V.l.n.r.: H. Hofman (comm.lid), V. Teesink, H. Wiggers (voorz.), T. Keinsman, F. Bake (comm.lid), H. Agterbosch, G. Bevers, A. van Kempen (chauffeur van de bus), G. Wiggers, J. Bevers, A. Agterbosch (best. lid) en W. Barkel.

Knielend: H. Wielink, M. Trentelman, T. Hillen, G. Lansink en B. Harmsen

 

s.v. Vosta in vogelvlucht

Rond 1920 werd door een aantal jongens van de Steenweg op een woeste vlakte van de snel uitbreidende woonwijk “Ons Huis” een clubje opgericht dat haar domein vond in een groot en diep kleigat omzoomd door een rij zware eikenbomen. Dat clubje kreeg pas echt gestalte toen dhr. A. Mos de touwtjes in handen nam en op 15 september 1926 in café Oostburg, dat toen achter de Edo Bergsmabrug op de hoek van de Oliemolensingel lag, de club oprichtte. Vosta, de naam van de club, zou volgens de overlevering afgeleid zijn van de herdershond “Vosta” van de familie Knobbe die aan de Ribbeltsweg woonde. Omdat veel leden van Vosta toentertijd bij de St. Joseph parochie hoorden werd er aan de uitleg van de naam al snel “Voor Onze Sint Aloysius” gegeven. In 1931 kreeg Vosta de beschikking over een veld dat gelegen was aan de Steenweg (achter huidige Slecker).

Op 31 oktober 1935 kreeg Vosta het huidige complex aan de Minkmaatstraat aangeboden. Toen nog maar één veld maar met regelmatige tussenpozen kwamen daar nog twee velden bij. Het eerste clubgebouw kreeg Vosta in 1962. Toen op 15 maart 1980 het huidige clubgebouw werd geopend, werd het oude volledig omgebouwd tot kleedkamers met douches en massageruimten.

Op sportief gebied heeft Vosta zowel hoogte- als dieptepunten gekend. Hoogtepunt was ongetwijfeld toen Vosta in de jaren 60 in de 1ste klasse voetbalde (de hoofdklasse bestond toen nog niet). In die jaren werd regelmatig om het landskampioenschap gespeeld. Momenteel speelt het 1ste elftal van Vosta in de 4de klasse.

Vosta 1-45

1947-1948 op het Scheurserve

Staand: T. Kleinsman, J. Oosten, H. Wissink, H. Pieper, J. Olijve, W. Jacobs, C. Hofman en C. Damer.

Knielend: M. Geesing, E. Hofman, H.v. Egmond, J. Stockman en Th. Eykelenkamp

 1. A.Pieper
  mei 2nd, 2015 om 18:08 | #1

  Kwam deze foto tegen en herkende hierop mijn vader, zo leuk om te zien, kende deze foto niet uit mijn jeugdjaren!

  Met groet, Ada Pieper Hengelo

 2. Hermanus Asbreuk
  januari 27th, 2016 om 04:16 | #2

  Ik heb in mij bezit een foto(uit de krant) van het eerste juniorenelftal van Vosta 1926-1927.
  Mijn vader Berhard Asbreuk staat naast G. Asbreuk. Kunt U mij ook zeggen wie G. Asbreuk is? Het kan zijn broertje niet zijn. Ik ben mijn stamboom aan het onderzoeken. Ik moet ook even zeggen dat mijn vader in 1944 overleden is.
  Mvg
  Hermanus Asbreuk
  Martha Cove Vic Australia